De zomer is inmiddels als een maand onderweg. Dat betekent voor de meesten een aantal weken vakantie. Een ideale mogelijkheid om er even op uit te trekken met de boot. Een leuk tijdsvermaak wat je echt het gevoel van vakantie geeft.

Tijdens de warme zomermaanden is het belangrijk om de koeling van je buitenboordmotor goed in de gaten te houden. Want wanneer je buitenboordmotor niet goed koelt, kan dat grote nadelige gevolgen hebben voor je buitenboordmotor. Iets wat je natuurlijk niet wilt. In deze blog wil ik jullie als lezers informatie en tips geven rondom de waterkoeling van je buitenboordmotor.

De waterkoeling van je buitenboordmotor zorgt ervoor dat het motorblok van de buitenboordmotor op de juiste temperatuur blijft. Doordat de buitenboordmotor draait wordt het blok warm. Bij het warm worden van het motorblok gaat de thermostaat open en komt de waterkoeling op gang.  

De buitenboordmotor zuigt het water in het staartstuk op en pompt het via het staartstuk naar het motorblok. Vervolgens gaat het koelwater op twee manieren weer terug het water in. Een deel gaat weer via de staart terug, het andere deel komt er aan de buitenkant van het motorblok uit. Dit noemen we de controlestraal.

Het is belangrijk om deze controlestraal goed in de gaten te houden. Om deze manier kun je namelijk zien of je buitenboordmotor goed koelt. Wanneer er geen koelstaal aanwezig is, kan dit twee oorzaken hebben:

  1. De controlestraal zit verstopt met vuil;
  2. De impeller (zie figuur 1) is kapot.

Wanneer de controlestraal verstopt zit met vuil kun je deze het beste doorprikken met dun materiaal. Denk hier, bijvoorbeeld aan een stukje ijzerdraad. Doe dit net zo lang totdat de controlestraal weer aanwezig is. Als de controlestraal weer aanwezig is kun je weer verder varen en hoef je je geen zorgen te maken.

Zie je na het doorprikken van de controlestraal nog steeds geen water? Dan is waarschijnlijk je impeller kapot. Het staartstuk pompt dan geen water meer omhoog, wat ervoor zorgt dat de buitenboordmotor niet meer gekoeld wordt. Stop dan direct met varen en neem contact op met ons. Wij vervangen de impeller graag voor je.

Kortom, houd in deze zomermaanden de koeling van je buitenboordmotor goed in de gaten. Neem altijd een stukje dun materiaal mee om de controlestraal te kunnen doorprikken. Vaar absoluut niet verder als je buitenboordmotor geen koelwater geeft.

Vanaf deze plek wensen wij je veel vaarplezier toe! En wellicht tot ziens.

Team Watersport Krimpenerwaard