Het oliepeil controleren is iets wat je bij een 4-takt buitenboordmotor met regelmaat moet doen. Het zou zonde zijn als je buitenboordmotor in elkaar draait door te weinig motorolie. Lees hieronder snel verder over hoe je het oliepeil van jouw buitenboordmotor controleert en eventueel ook hoe je motorolie bijvult.

Het controleren van het oliepeil doe je met behulp van de oliepeilstok. Deze peilstok zit onder de buitenboordmotorkap en is vaak te herkennen aan de gele kleur. Voordat je deze oliepeilstok los draait, zorg je ervoor dat de buitenboordmotor in een stabiele rechte houding staat. Verricht vervolgens de volgende handelingen:

Oliepeilstok voor 4, 5 en 6 pk buitenboordmotor - Rubberboot Expert
Figuur 1: de oliepeilstok

Olie bijvullen

Het bijvullen van motorolie is relatief eenvoudig. Hieronder een kort stappenplan:

  1. Kijk allereerst wat voor buitenboordmotorolie je nodig hebt. Dit is vaak 10W30 of 10W40. Als je twijfelt, pak dan even de (online) gebruikshandleiding van jouw buitenboordmotor erbij.
  2. Pak een geschikte trechter die in het bijvul gat past (zie figuur 2).
  3. Vul de olie via de trechter bij en controleer het net zo lang totdat het maximum is bereikt Let op! Gebruik niet meer olie dan het maximum.
Suzuki Marine - Wat houdt de Suzuki wintercheck voor buitenboordmotoren in?  - YouTube
Figuur 2: Gebruik een geschikte trechter voor het bijvullen van de motorolie!

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij een 2-takt buitenboordmotor hebt. Dan hoef je vanzelfsprekend geen motorolie bij te vullen. Zorg er wel voor dat je de brandstof in de juiste mengverhouding (vaak 1:50 of 1:100) mengt. Anders kunnen er ook problemen ontstaan.

Met deze informatie gaat het jouw zeker lukken om regelmatig het oliepeil van je buitenboordmotor te controleren en/ of motorolie bij te vullen. Mocht je het toch nog lastig vinden of hebben je vragen? Wij staan voor je klaar. Bel, mail of app gerust!

Team Watersport Krimpenerwaard