Nu de herfst is aangebroken vind je het misschien wel leuk om zo nu en dan wat te klussen. Dat is logisch. Zeker als je je technisch bent aangelegd, moet je dat zeker doen. In deze blog geven wij je belangrijke informatie over het vinden van de juiste buitenboordmotor-onderdelen die je wellicht nodig hebt tijdens het sleutelen.

Als je onderdelen voor je buitenboordmotor wilt kopen is het allereerst belangrijk om te achterhalen wat de specificaties van jouw buitenboordmotor zijn. Denk hierbij aan bouwjaar, type- en serienummer. Deze specificaties zijn vaak op de buitenboordmotor vermeld middels een typeplaatje (Zie figuur 1). Dit typeplaatje is vaak te vinden aan de linker- of rechterkant van de bracket. Omdat je vaak binnen een bouwjaar of een serienummerreeks moet zoeken is het wel belangrijk dat je de gegevens bij de hand houdt.

yamaha serienummer
Figuur 1: Een voorbeeld van een Yamaha typeplaatje

Het is nu eerst zaak om de tekeningen van jouw buitenboordmotor te gaan opzoeken. Hierbij kun je het beste gebruik maken van de volgende Amerikaanse website:

Dealership Information | Boater's World Marine Centers | Lake Placid Florida
Figuur 2: www.boats.net; een ideale website om de juiste buitenboordmotoronderdelen op te zoeken.

De eerste stap is natuurlijk het kiezen van jouw buitenboordmotormerk. Vervolgens geef je aan of je binnen het vermogen (aantal pk’s ) of bouwjaar wil zoeken. Dit staat aangeduid als outboard parts by year en outboard parts by hp. Selecteer de gewenste keuze. Na het maken van deze keuze kom je terecht op de pagina waarop je het bouwjaar of de aantal pk’s van jouw buitenboordmotor selecteert. Maak hier de keuze aan de hand van het typeplaatje.

Wanneer je kiest voor het aantal pk’s (outboard parts by hp) dan krijg je een overzicht te zien van alle buitenboordmotoren in jouw pk klasse. Klik hier binnen het bouwjaar jouw type buitenboordmotor aan. Nu heb je toegang tot alle tekeningen van jouw buitenboordmotor.

Kies je voor outboard parts by year? Klik dan op het juiste jaartal. Je krijgt dan een overzicht van alle buitenboordmotoren van het desbetreffende merk die in dat jaartal gemaakt zijn. Selecteer aan de hand van jouw vermogen (aantal pk’s) en het typenummer de juiste buitenboordmotor. Nu heb je toegang tot alle tekeningen van jouw buitenboordmotor.

Na het vinden van de tekeningen is het een kwestie van de juiste tekening zoeken waar het buitenboordmotor-onderdeel wat jij nodig hebt op staat. Wanneer je de juiste tekening met het onderdeel gevonden hebt, selecteer je het artikelnummer wat bij het onderdeel hoort en plak je dit op de volgende website in de zoekbalk:

Klik vervolgens op ‘zoeken’ en het juiste buitenboordmotor-onderdeel verschijnt in je scherm. Als je wilt kun je het direct bestellen. Natuurlijk is het ook mogelijk om het onderdeel binnen andere webshops op te zoeken. Daar zijn er genoeg van!

Denk hierbij aan de volgende websites:

Tip: Heb je moeite met het navigeren op een Engelstalige website? Gebruik dan een Nederlandse ‘parts finder’. Op de website www.allesmarine.nl wordt deze service bijvoorbeeld ook aangeboden.

Uitleg Parts Finder van Allesmarine.nl – YouTube

Kom je er niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van de onderdelen voor jouw buitenboordmotor. Of heb je andere vragen? Neen contact op en wij helpen je verder!

Team Watersport Krimpenerwaard