Nu de wintermaanden op punt van beginnen staan, zal je jouw buitenboordmotor waarschijnlijk veilig en droog hebben opgeborgen. Nu het in deze tijd vaak koud en nat is zal je je allicht weleens vervelen. Voor die verveling hebben wij vandaag een perfecte tip. Geef je buitenboordmotor een schoonmaakbeurt! In deze blog gaan wij specifiek in op het reinigen van het staartstuk. De volgende blog geven wij je informatie over het laten glimmen van jouw buitenboordmotor.

Doordat de staart en de propeller van de buitenboordmotor tijdens het vaarseizoen vaak lang in het water hangt, komt aanslag op het staarstuk en de propeller vaak voor. Dit kan in een lichte vorm zijn, maar het kan ook voorkomen in een hardnekkige vorm.

Bij een lichte vorm van aanslag is het staartstuk vaak schoon te krijgen door er met een doek stevig overheen te gaan. Gebruik hierbij eventueel water en/of wat lichte schoonmaakmiddelen.

Hardnekkige aanslag is helaas niet zo gemakkelijk te verwijderen. Hiervoor heb je speciale middelen. Een middel wat erg goed werkt is romp- en bodemreiniger van het merk Star brite. Zie figuur 1. Dit is een erg sterk middel, wat ervoor zorgt dat jij het staarstuk en de propeller van jouw buitenboordmotor weer mooi schoon krijgt.

Romp- en Bodemreiniger - Boottotaal.nl

Figuur 1: Star Britte Romp- en bodemreiniger

Hoe ga je te werk?

  1. Het is allereerst verstandig om dit middel vanuit de huidige verpakking in een verpakking met een sproeikop te doen. Denk hier, bijvoorbeeld aan een oude Glassex fles. Dat maakt het makkelijk om het reinigingsmiddel op het staarstuk aan te brengen.
  2. Pak je buitenboordmotor erbij en zet deze op een stevige standaard in de buitenlucht. Het reinigingsmiddel is best wel sterk, dus het is belangrijk om dit niet in te ademen.
  3. Maak het staarstuk nat met water. Doe dat, bijvoorbeeld met de tuinslang.
  4. Breng de romp- en bodemreiniger op het staartstuk en/ of de propeller aan en laat het even intrekken. Spuit altijd met de wind mee, zodat je het middel niet inademt.
  5. Pak een oude borstel of een schuurspons en ga daarmee over het staarstuk en/of de propeller heen.
  6. Als het goed is zie je al snel dat de hardnekkige aanslag verdwijnt. Blijft er nog iets zitten? Herhaal de voorgaande handelingen dan net zo lang, tot dat het staarstuk en de propeller volledig schoon zijn.
  7. Ben je klaar? Spuit het staarstuk dan opnieuw af met water.

Als het goed is de staart met daarbij de propeller van je buitenboordmotor na deze stappen weer helemaal mooi schoon. Laat het staartstuk als laatste nog even opdrogen en berg je buitenboordmotor weer veilig op.

Naast het reinigen van het staartstuk en/of de propeller van jouw buitenboordmotor, is het ook verstandig om de anode(s) op het staarstuk te controleren (Zie Figuur 2). Een anode voorkomt aanslag aan het staartstuk. Is de anode helemaal verschrompeld? Vervang hem dan! Dat voorkomt veel aanlag. Uiteraard zijn wij ook in staat om deze anode voor jou te vervangen. Anodes hebben wij veelal op voorraad.

Figuur 2: de anode bij een Yamaha buitenboordmotor

Wij hopen dat deze blog je alle informatie geven heeft om het staarstuk en de propeller van je buitenboordmotor schoon te maken. Veel succes en plezier!

Heb je vragen of wil je jouw buitenboordmotor door ons laten reinigen? Neem contact op via de website, telefoon of e-mail. Wij helpen je graag verder!

Team Watersport Krimpenerwaard