Wat is leuker dan op een mooie zomermiddag met vrienden of familie te gaan varen? Je kunt een boot huren of als je plannen hebt om vaker het water op te gaan, kun je er zelf een aanschaffen.

In deze blog gaan we in op het aankoopproces voor een rubberboot. Een rubberboot gebruik je vaak incidenteel. Denk, bijvoorbeeld aan vakanties of vrije weekenden. Ondanks het incidentele gebruik, is het wel verstandig om een passende rubberboot naar jouw wensen aan te schaffen. Als je dan een keer gaat varen heb je er veel plezier aan.

Rubberboten zijn er in veel verschillende merken, soorten en maten. De één wat groter, de ander wat kleiner (Zie Figuur 1). Rubberboten hebben als groot voordeel dat ze vaak licht en opvouwbaar zijn. Dit maakt het meenemen van een rubberboot makkelijk. Voor aanschaf van de rubberboot is het eerst van belang om te bepalen op welk water je wilt gaan varen. In de grachten, op zee of in een van de vele grote plassen die Nederland te bieden heeft? Voor elk van deze genoemde situaties heeft een rubberboot namelijk andere eigenschappen nodig. En in sommige situaties is een rubberboot helemaal niet geschikt. Daarom is het vooraf noodzakelijk om goed te onderzoeken waar je wilt gaan varen. Daarnaast is het ook goed om een aantal persoonlijke eisen op te stellen. Bijvoorbeeld, hoe groot moet de boot zijn en wil ik nog extra voorzieningen in mijn rubberboot?

Bestway Mirovia Pro rubberboot kopen?
Figuur 1: Een rubberboot van het merk Hydro-Force

Kortom, voor het aankopen van een rubberboot bevelen wij de volgende stappen aan:

  1. Vraag jezelf af op welke wateren je wilt gaan varen. Is er veel stroming, zijn er hoge golven? Of juist niet? Wat voor rubberboot past hierbij? Of heb ik een andere boot nodig?
  2. Vraag je vervolgens af aan welke persoonlijke eisen de rubberboot moet voldoen? Licht, stevig, klein of juist groot?
  3. Ga opzoek naar de gewenste rubberboot in jouw ogen. Vraag eventueel advies aan de desbetreffende winkel als je twijfelt. Laat je vooral niet dwingen!
  4. Koop de rubberboot die naar jou zin is en lees vooraf goed de desbetreffende gebruiksaanwijzing.
  5. En nu varen? Dat kan als je een buitenboordmotor hebt, maar zonder buitenboordmotor wordt het lastig.

Daarom gaan wij in één van de volgende blogs in op het aanschaffen van een geschikte (tweedehands) buitenboordmotor. Daar geven wij opnieuw nuttige tips en zelfs concreet advies. Houd de website dus goed in de gaten!

Heb je vragen over deze blog? Of wil je een advies of mening over een rubberboot? Schroom niet en neem contact op via de website, telefoon, e-mail of WhatsApp! Wij staan klaar om je te helpen.

Team Watersport Krimpenerwaard