Na een prachtige zomer en een mooi najaar staat de winter nu echt op het punt van beginnen. Dat betekent waarschijnlijk dat je niet of nauwelijks meer het water op gaat. Kortom, tijd om jouw buitenboordmotor winterklaar te maken. In deze blog geven wij je enkele nuttige tips over hoe je dit het best kunt doen.

Allereerst is het altijd belangrijk om de brandstof uit het brandstofsysteem te verwijderen. Dat kan door de buitenboordmotor te laten draaien zonder brandstoftoevoer. Het is ook mogelijk om de caburateur leeg te laten lopen door het aftapschroefje los te draaien. Met deze actie voorkom je start- en loopproblemen wanneer je de buitenboordmotor weer gaat gebruiken.

Het kan zijn dat je een relatief lichte buitenboordmotor achter je boot hebt hangen. Het is dan raadzaam om de buitenboordmotor van de boot te demonteren en goed op te bergen. Door de buitenboordmotor van de boot af te halen voorkom je diefstal en/ of beschadigingen aan je buitenboordmotor. Zeker, omdat de wintermaanden vaak donker, winderig en regenachtig zijn is dit erg goed voor het behoud van je buitenboordmotor.

Voor het opbergen van je buitenboordmotor willen wij het volgende adviseren:


Figuur 1: Een Odesea buitenboordmotortrolley. Zeer geschikt voor de winterstalling!

Het kan natuurlijk ook zijn dat jouw buitenboordmotor aan de boot blijft hangen gedurende de wintermaanden. Daarvoor hebben we ook een aantal nuttige tips:

Verder is het van groot belang om tijdens de winterperiode je buitenboordmotor een onderhoudsbeurt te geven. Achterstallig onderhoud kan resulteren in start- en loopproblemen wanneer je in het voorjaar weer het water op gaat. Omdat je de buitenboordmotor tijdens de wintermaanden waarschijnlijk weinig tot niet zal gebruiken, raden wij in deze periode een onderhoudsbeurt ten zeerste aan! Je buitenboordmotor klaar maken voor de zon schijnt, is varen als de zon schijnt.

Heb je vragen over deze blog of wil je een onderhoudsbeurt laten verrichten door Watersport Krimpenerwaard? Geen probleem. Wij staan voor je klaar en helpen je graag!

Team Watersport Krimpenerwaard