Aangezien je buitenboordmotor in de winter toch in de stalling staat, geeft dit een prima mogelijkheid om een onderhoudsbeurt zelf te verrichten of te laten verrichten. Maar wat voor onderhoud heeft mijn buitenboordmotor nodig? En welke werkzaamheden horen bij een grote of kleine onderhoudsbeurt? Daar gaan we in deze blog verder op in.

We beginnen allereerst bij het belang van een onderhoudsbeurt. Ongeacht de vaaruren dient iedere buitenboordmotor elk jaar onderhoud te krijgen. Ook als je niet tot weinig vaart is het van groot belang dat jou buitenboordmotor in goede conditie blijft. Olie wordt immers oud en onderdelen kunnen slijten of afbreken. En dat zorgt voor problemen. Door de buitenboordmotor goed te onderhouden wordt dit voorkomen.

De vuistregel rondom het onderhoud van de buitenboordmotoren in de watersport is als volgt: verricht je het ene jaar klein onderhoud dan verricht je het daarop volgende jaar groot onderhoud, en andersom. Welk onderhoud jouw buitenboordmotor nodig heeft is dus afhankelijk van het onderhoudsverleden. Misschien vind je het lastig om een keuze te maken. Dan kun je ons altijd even contacteren. Wij voorzien je graag van advies!

Bij het kleine onderhoud (aan een 4-takt buitenboordmotor) dien je de volgende werkzaamheden te verrichten:

Bij groot onderhoud aan de buitenboordmotor (4-takt) zijn de volgende werkzaamheden noodzakelijk:

*deze werkzaamheden hoef je niet te verrichten bij onderhoud aan een 2-takt buitenboordmotor.

Figuur 1: Een brandstoffilter van een buitenboordmotor

Onderhoud geven aan een buitenboordmotor is een flinke klus en vraagt enige deskundigheid. Wil je het toch zelf doen? Dapper, stel gerust vragen! Wil je het onderhoud uitbesteden? Geen probleem, neem contact op!

Heb je vragen over deze blog of over iets anders? Wij staan voor je klaar en helpen je graag!

Voor nu wensen wij je een vaarspoedig 2023 toe!

Team Watersport Krimpenerwaard