Welke olie heb ik nu eigenlijk nodig voor mijn buitenboordmotor? Het is een veel gehoorde en natuurlijk ook een belangrijke vraag. Daarom gaan we hier speciaal in deze blog op in. Hierdoor is de juiste olie voor jou buitenboordmotor geen vraag meer, maar een weet!

Het type olie dat je buitenboordmotor nodig heeft, hangt af van het merk, het model en het bouwjaar van de motor. Over het algemeen wordt er voor buitenboordmotoren ofwel 2-takt ofwel 4-takt motorolie gebruikt.

Als het gaat om 2-takt buitenboordmotoren, wordt er vaak een mengsel van olie en brandstof gebruikt, met een verhouding die kan variëren van 1:50 tot 1:100, afhankelijk van de specificaties van de motor. De specifieke olie die moet worden gebruikt, kan variëren van merk tot merk, maar er zijn zeker universele 2-taktoliën beschikbaar. Denk, bijvoorbeeld aan Yamalube. Deze flessen zijn voorzien van een handige doseerdop waarbij je heel eenvoudig de juiste hoeveelheid kan mengen (zie Figuur 1).

Figuur 1: 2-takt olie van het merk Yamalube

Voor 4-takt buitenboordmotoren wordt er gewoonlijk olie van hoge kwaliteit gebruikt, speciaal ontworpen voor deze motoren. De olie moet worden geselecteerd op basis van de aanbevelingen van de fabrikant van de buitenboordmotor. Over het algemeen vereisen 4-taktmotoren een olie met een lage viscositeit (bijvoorbeeld 10W-30 of 10W-40) die geschikt is voor de omgevingstemperatuur.

Het is belangrijk om de juiste olie te gebruiken voor je buitenboordmotor, aangezien het gebruik van de verkeerde olie de prestaties van de motor kan beïnvloeden en mogelijk zelfs schade kan veroorzaken.

Het is raadzaam om de handleiding van de fabrikant te raadplegen voor specifieke informatie over het type olie dat nodig is voor jouw buitenboordmotor. Als je een buitenboordmotor nieuw koopt krijg je de buitenboordmotormanual erbij (zie Figuur 2). Als je daarin zoekt bij het onderwerp olie, dan staat daar aangegeven welke olie je kunt gebruiken.

Figuur 2: Een buitenboordmotormanual voor Suzuki DF8A/DF9.9A

Natuurlijk kan het ook zijn dat je jouw buitenboordmotor tweedehands hebt gekocht. Dan ben je waarschijnlijk niet in het bezit van de buitenboordmanual. Zoek dan voor jou type buitenboordmotor de manual op internet op. Het is een kleine moeite, maar het kan veel problemen besparen.

Zoals we als vaker benadrukt hebben, is het van groot belang dat een buitenboordmotor voldoende olie heeft. Dat geldt voor zowel een 2-takt als 4-takt buitenboordmotor. Daarom raden wij je aan om bij een 2-takt buitenboordmotor erg secuur te mengen en bij een 4-takt buitenboordmotor regelmatig het oliepeil te controleren (zie daarvoor een voorgaande blog).

Verder is het ook belangrijk dat de olie van een 4-takt buitenboordmotor regelmatig wordt ververst.

Het je vragen, kom je er niet uit of moet de olie van jouw buitenboordmotor worden ververst? Geen probleem, wij staan graag voor je klaar!

Team Watersport Krimpenerwaard