Of je nu een fanatieke watersporter bent of gewoon af en toe geniet van een dagje varen, het is van essentieel belang om je buitenboordmotor goed te onderhouden. Een van de belangrijkere aspecten van dit onderhoud is het controleren en indien nodig vervangen van de staartolie. Staartolie, ook bekend als buitenboordmotorolie of lower unit oil, is een kritisch onderdeel van je buitenboordmotor vanwege de smering van tandwielen en verdient zodende de nodige aandacht. In deze blog gaan we dieper in op waarom staartolie belangrijk is, hoe je het controleert en wanneer je het moet vervangen.

Waarom is staartolie belangrijk?

De staart van je buitenboordmotor, ook wel de lower unit genoemd, is een complex mechanisme dat bestaat uit tandwielen, lagers en afdichtingen. Staartolie is essentieel om deze onderdelen te smeren en te koelen, en om wrijving te verminderen. Dit verlengt de levensduur van je motor en zorgt voor soepele prestaties op het water. Als de staartolie niet goed wordt onderhouden, kan dit leiden tot oververhitting, slijtage en zelfs ernstige schade.

Hoe controleer je de staartolie?

Het controleren van de staartolie is een relatief eenvoudige taak die je periodiek moet uitvoeren. Hieronder vind je een de stappen die je moet doorlopen:

  1. Veiligheid voorop: Zorg ervoor dat je buitenboordmotor uit staat en dat de boot zich op een stabiele locatie bevindt, bij voorkeur op een trailer of steiger.
  2. Vind de peilplug: Zoek de peilplug op de staart van je motor (zie Figuur 1). Deze plug kan zich aan de zijkant of onderkant van de lower unit bevinden, afhankelijk van het merk en model van je buitenboordmotor.
  3. Verwijder de peilplug (bovenste plug): Gebruik een geschikte schroevendraaier om de peilplug voorzichtig te verwijderen.
  4. Controleer het niveau: Steek een vinger in het gat waar de peilplug zat en controleer het niveau van de staartolie. Het oliepeil moet zich meestal net onder de rand van het gat bevinden. Als je het niveau niet kunt voelen of als de staartolie erg troebel of melkachtig uitziet, is het tijd om de olie te vervangen.
  5. Vervang de peilplug: Nadat je het oliepeil hebt gecontroleerd, plaats je de peilplug weer terug en draai je deze stevig vast. Vervang hierbij wel de pakking die om de peilplug zit.
Figuur 1: De peilplug van de staartolie (links)

Wanneer moet je staartolie vervangen?

Het is belangrijk om de staartolie regelmatig te vervangen. Over het algemeen wordt aanbevolen om de staartolie om de 100 draaiuren of minstens één keer per jaar te vervangen, afhankelijk van wat het eerst wordt bereikt.

Het vervangen van staartolie vereist specifieke producten en zorgvuldige procedures. Hier zullen we in de volgende blog de nodige aandacht aan besteden.

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen of moet de staartolie van jou buitenboordmotor vervangen worden? Neem gerust contact op! Wij helpen graag verder!

Team Watersport Krimpenerwaard