De astrologische lente is deze week begonnen. Met al temperaturen boven de 15 graden, ben je misschien al wel het water op geweest. In deze blog geven wij je 10 tips over hoe je met jou buitenboordmotor vertrouwd het vaarseizoen begint.

Het voorbereiden van een buitenboordmotor voor het nieuwe vaarseizoen is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze soepel en betrouwbaar werkt. Je wilt natuurlijk niet stil komen te liggen ;). Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

  1. Visuele inspectie: Controleer de buitenboordmotor visueel op eventuele tekenen van schade of slijtage. Let vooral op de propeller, de schroefas, en eventuele brandstofleidingen.
  2. Brandstofsysteem: Controleer de brandstoftank op lekkages. Als er oude brandstof in de tank zit, moet je deze vervangen door verse brandstof (bij voorkeur E5 of Aspen).
  3. Oliepeil: Controleer het oliepeil in de motor. Als het oliepeil te laag is, vul dan olie bij volgens de specificaties van de fabrikant.
  4. Koelsysteem: Controleer het koelwatersysteem op verstoppingen of lekkages. Reinig eventuele verstopte koelopeningen.
  5. Bougies: Controleer de bougies op corrosie, erosie of beschadigingen. Als ze er slecht uitzien, vervang ze dan door nieuwe bougies.
  6. Accu: Controleer de startaccu van de buitenboordmotor en zorg ervoor deze volledig is opgeladen. Reinig de batterijklemmen en -aansluitingen indien nodig.
  7. Startprocedures: Voer een proefstart uit om te controleren of de motor probleemloos start. Controleer ook de werking van de choke en de gasbediening.
  8. Smering: Zorg ervoor dat alle bewegende delen van de buitenboordmotor goed gesmeerd zijn. Smeer indien nodig de draaipunten en andere bewegende onderdelen met smeermiddel.
  9. Propeller en schroefas: Controleer de propeller op eventuele beschadigingen of vervormingen. Zorg ervoor dat de propeller goed vastzit op de schroefas en dat er geen speling is. Verwijder tevens het vuil van de schroefas.
  10. Testvaart: Voer een korte testvaart uit om te controleren of de buitenboordmotor goed presteert en geen mankementen vertoont.

Na het controleren en waar nodig actie ondernemen aan de hand van deze stappen kun jij binnenkort zorgeloos genieten op het water.

Vertrouw je jouw buitenboordmotor niet? Of lukt het niet om een probleem op te lossen? Wij staan graag klaar om je te helpen. Schroom niet en neem contact op!

Team Watersport Krimpenerwaard